Екопоселенка проміняла місто на березі моря на хутір неподалік Чигирина

Екопоселенка проміняла місто на березі моря на хутір неподалік Чигирина

Аби бути ближчою до природи, 16 років тому екопоселенка Тетяна Юрченко проміняла місто на березі моря на хутір неподалік Чигирина.

Журналісти Суспільного поспілкувалися з екопоселенкою.

Їхній будиночок, що звели разом із чоловіком самотужки, нагадує локацію для зйомок фільму: стеля з очерету, глиняні стіни і натуральне дерево. Телефонний зв’язок там ловить. А от Wi-Fi підключили лише пів року тому, через карантин, розповіла жінка.

Зайнялися господарством, і на “таке життя”, тепер надихають й інших. Городина, що вирощують еко поселенці, відрізняється: замість картоплі – барбарис, кедр, жимолость.

“Це очиток чи заяча капуста. У них їстівні листочки. Зараз ми їх не використовуємо, але влітку додавали у коктейль. Їх також можна класти до салатів: дуже багато у них міститься вітамінів”, – розповіла Тетяна.

Окрім цього на замовлення печуть екохліб. Пшеницю купують у друзів, які обробляють поля. А потім самостійно мелють.

Спочатку для хліба, за словами жінки, необхідно приготувати опару. Закваску має із натуральних дріжджів:

“Трішки солі, гірчиці, вона розпушує і таки пікантиний смак. Потім солод – він дає колір, запах і аромат. Далі соняшникова олія. Водички і перемішати. А ще пшеничне і житнє борошно. За смаком додати можна горішки, насіння або чорнослив. Тісто не вимішують, а ложкою доводять до стану густої сметани. Далі змащують форму, і в духову. Дві години хліб підійматиметься. Потім випікатимемо 50 хвилин за температури 50 градусів”.

За словами Тетяни Юрченко, спочатку хліб пекли для себе, пригощали друзів, а сьогодні мають чимало клієнтів з інших регіонів України. Замовлення надсилають поштою.

Про переїзд із Одеси на хутір – жодного разу не пошкодували – говорить жінка. Тому що саме тут відчувається смак справжнього життя.

Залиште коментар