У Черкаській області цьогоріч зареєстрували другий випадок захворювання на ботулізм.
Про це повідомили в пресслужбі Черкаського обласного ЦКПХ.
Постраждав 72-річний мешканець села Бубнівська Слобідка Золотоніського району, який вживав в’ялено-сушену рибу домашнього приготування.
Симптоми отруєння з’явилися наступного дня після вживання зараженої риби. У пацієнта спостерігались блювота, загальна слабкість, порушення зору, біль у животі, діарея та труднощі з ковтанням.
23 травня хворого у важкому стані доставили до КНП «Золотоніська багатопрофільна лікарня» з попереднім діагнозом «Харчова токсикоінфекція. Ботулізм». Того ж дня йому було введено гептавалентний протиботулінічний антитоксин. Наразі пацієнт перебуває під наглядом лікарів, триває епідеміологічне розслідування.
Ботулізм — це тяжке харчове отруєння, спричинене токсином бактерії Clostridium botulinum. Особливу небезпеку збудник становить тим, що не змінює вигляд, запах і смак заражених продуктів.
Ознаки захворювання, на які варто звертати увагу:
- порушення зору (двоїння, розмитість, важкість при читанні);
- сухість у роті, першіння в горлі;
- загальна м’язова слабкість, ураження м’язів шиї та кінцівок;
- кишкові прояви — діарея або закреп внаслідок парезу кишківника.
Як уберегтися від ботулізму:
- Не споживайте продукти з банок чи бляшанок, які мають здуту кришку, витік чи неприємний запах.
- Уникайте вживання консервів домашнього виробництва, які зберігалися понад рік або мають сумнівний вигляд.
- Не купуйте рибу та інші продукти домашнього приготування з рук на стихійних ринках.
- Перед вживанням консервів обов’язково піддавайте їх термічній обробці (ботулотоксин руйнується при 100 °C за кілька хвилин).
Медики наголошують: при перших ознаках отруєння необхідно негайно звернутися за медичною допомогою. Єдиним ефективним способом лікування є введення протиботулінічної сироватки. Своєчасне звернення до лікаря значно підвищує шанси на одужання.
Цьогоріч перший випадок зараження на ботулізм в області зареєстрували в черкащанина, який споживав сушену рибу.