На Черкащині зафіксували випадки отруєння дикорослими грибами серед дітей.
Про це повідомили в пресслужбі Головного управління Держпродспоживслужби в Черкаській області.
30 травня в селі Худяки Черкаського району, під час прогулянки лісопарковою зоною, одна дитина вжила невідомий дикорослий гриб у сирому вигляді. Дівчинку госпіталізували до приймально-діагностичного відділення КНП «Черкаська обласна дитяча лікарня Черкаської обласної ради». Проте, після надання невідкладної допомоги, мати відмовилася від подальшої госпіталізації своєї дитини.
У той же день двоє чотирирічних дітей з села Гельмязів Золотоніського району вжили невідомі дикорослі гриби. Постраждалих госпіталізовано до приймально-діагностичного відділення КНП «Черкаська обласна дитяча лікарня Черкаської обласної ради». Стан дітей оцінюється як середньої важкості, наразі вони перебувають під наглядом лікарів та проходять відповідне лікування.
Однією з основних причин отруєння грибами є зневажливе ставлення окремих людей до санітарно-просвітницької інформації та попереджувальних заходів, що здійснюються в цьому напрямку. Прикро, що багато людей висновки робить лише на основі свого гіркого досвіду.
Найбільше насторожує медиків те, що постійно серед отруєних грибами хворих є діти.
Чому гриби можуть бути небезпечними для дітей?
Гриби — це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним харчовим продуктом, який може привести до отруєння, а іноді й смерті. Отруєння організму викликають токсини, алкалоїди та сполучення важких металів, які містяться в грибах
Слід пам’ятати, що вживання грибів категорично протипоказано дітям, тому не давайте грибних страв дітям, вагітним та жінкам, що годують груддю, літнім людям, а також людям, що мають захворювання шлунково-кишкового тракту.
Держпродспоживслужба вкотре нагадує про небезпеку вживання в їжу дикорослих грибів та рекомендує дотримуватись таких порад:
- бажано відмовитися від споживання дикорослих грибів, а натомість надати перевагу штучно вирощеним печерицям і гливам;
- купуйте гриби тільки у спеціально призначених для цього місцях — на агропродовольчих ринках і в закладах роздрібної торгівлі, де забезпечена наявність відповідного маркування з інформацією для споживача щодо походження, безпечності та якості продукту;
- не купуйте гриби на стихійних ринках, з рук, у місцях несанкціонованої торгівлі чи у продавців на автошляхах.
Якщо збираєте гриби самостійно, то обов’язково врахуйте таке:
- не беріть невідомі вам гриби
- остерігайтеся пластинчатих грибів;
- відмовтесь від старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки;
- небезпечні гриби ті, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях, тому що гриби мають здатність накопичувати важкі метали;
- під час посухи грибів краще не збирати взагалі, оскільки в спекотну погоду гриб втрачає воду та накопичує токсини;
- уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі;
- не вживайте сирих грибів;
- відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин, зливаючи кожного разу бульйон (не використовуйте його для приготування інших страв);
- готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів.
При появі будь-яких симптомів харчового отруєння після вживання грибів важливо одразу звертатися до лікаря. Негайно викликайте «швидку допомогу» та звертайте увагу на тому, що хворий вживав гриби.