Жителька Умані відкрила майстерню авторської карамелі в Анталії

Жителька Умані відкрила майстерню авторської карамелі в Анталії

Гуляючи у самому серці Анталії – стародавній фортеці Калєічі, обов’язково натрапите на крамницю з яскравими цукерками у вітринах. Різного кольору та форми, традиційні та тематичні до свят, цілі картини та букети з карамелі… Тут їх можна і скуштувати, й самому зробити, інформує “Укрінформ”.

У магазині Just a Сandy працює майстерня, де діти та дорослі виготовляють цукерки за власним дизайном і смаком.

Українку з Умані Олену Мельник, засновницю та власницю цього сімейного бізнесу, застали за проведенням майстер-класу. Це батьки подарували пізнавальну розвагу до дня народження одному з маленьких поціновувачів чарівної карамелі.

«Так-так, чарівної карамелі, – усміхається Олена. – Хіба не знаєте, що рецепт нашої карамелі ми отримали від мага? Він живе у лісі, варить карамель у своїй хатинці за таємним і дуже давнім рецептом. Лісові звірі йому допомагають. Аби карамель набувала кольору, він збирає різнокольорові ягоди та плоди і додає їх сік до карамелі. Ми перейняли рецепт і також робимо нашу карамель, використовуючи натуральні барвники та аромати».

Дітям історія подобається, так само як і розмальовка (з малюнками-оповідями про чарівну карамель), яку Олена створила під час паузи в роботі, спричиненої пандемією.

МІСЦЕ, ДЕ ЖИВЕ ДИТИНСТВО

Згодом майстриня розповідає, що вона в Туреччині – вже 13 років. А про карамель колись і гадки не мала. Захоплення яскравими солодощами виникло випадково. Подорожували з чоловіком-турком Польщею – побачили цукерню, яка вабила барвистими вітринами та казковим інтер’єром.

«Тоді мені здалося, що то було магічне місце, куди радо приходять і діти, й дорослі. Дітлахи бавилися разом із батьками. Дорослі ніби знову повернулися в безтурботне та гамірне дитинство. Ця концепція мені дуже сподобалася. Наше життя досить одноманітне, ми прагнемо додати в нього яскраві барви і смаки. Побути знову дитиною – це завжди цікаво. Так з’явилася мрія», – ділиться Олена.

АВТОРСЬКІ РЕЦЕПТИ, НАТУРАЛЬНІ СКЛАДНИКИ

Відкриттю власної цукерні передувало немало зусиль, та й без щасливого випадку не обійшлося. Варити карамель Олена навчалася в Україні, потім практикувалася вже у власному цеху в Анталії. Згодом розробила власні рецепти та вже спільно з чоловіком взялися за створення власного бізнесу.

«Навчання проходило у Львові, було інтенсивним і насиченим. Зранку до ночі ми пізнавали це мистецтво творити карамель. Було непросто, але мене так захопило, що вже не мала жодного сумніву, – це справа, якою буду займатися», – каже Олена.

«Це не був простий шлях. Наприклад, для початку ми переїхали в Анталію та відкрили цех із виробництва карамелі. Навчання – то одне, практика та виробництво – інше. Почала самостійно без підказок викладачів виготовляти. Експериментувала з рецептами, кольорами, фактурою. Щоб виходило ідеально, довелося добряче попрацювати. З навчання взяла базу, а тепер це моя авторська методика та авторська карамель. Використовуємо виключно натуральні барвники й аромати. Ці процеси вимагали і зусиль, і часу. Тоді вже паралельно шукали місце для власної карамельні», – ділиться українка.

ВДАЛА ЛОКАЦІЯ – ПОЛОВИНА СПРАВИ

Історичний центр Анталії – Калеічі, що перекладається як «всередині фортеці», – місце унікальне. Тутешні будівлі належать до римського, візантійського, сельджуцького, османського історичних періодів. Вузькі, вимощені вулички тягнуться до моря – до старого порту. Майже всі будинки кам’яні та дерев’яні, автентичні за архітектурою й кольором, з вулиці здебільшого закриті високими парканами, а за ними – затишні садки з подвір’ями. Багато з них збереглися у первісному вигляді, тож вони ніби розповідають про особливості архітектури та тогочасного життя. Тому, коли потрапляєш сюди, час немов зупиняється і переносить тебе на кілька століть назад. Тут завжди гамірно, посидіти в кафе та погуляти старовинними вулицями люблять як туристи, так і місцеві.

«Знайти й отримати місце в Калеічі стало для нас справжньою несподіванкою та удачею. Ми спочатку розповсюджували продукцію через кондитерські та цукерні, шукаючи місце для власної. Коли зрозуміли, що є такий варіант, в історичному центрі, дуже зраділи та схопилися за нього. Також від самого початку мали сприяння від місцевої влади, наш задум підтримали», – тішиться майстриня.

Магазин-майстерня в Калеічі існує майже чотири роки. Відвідувачі вже знають про господиню-українку, декому Олена розповідає про країну та місця, звідки родом.

«Ми вже маємо постійних клієнтів. Окрім розвитку бізнесу, активні й у житті громади. Зокрема, підтримуємо проєкти української громади в Анталії. Коли сюди приїздили діти зі Сходу України та діти, які втратили батьків у АТО/ООС, проводили для них майстер-класи. Це радість – сприяти таким добрим справам, мати зв’язок з Україною», – розповідає уманчанка Олена.

Пандемія змусила дещо змінити звичний розклад роботи та більше розвивати інтернет-магазин Just a Сandy. Тепер карамельну продукцію магазину можна замовити онлайн. На майстер-класи нині не збирають дітей великими групами, покази стали більш індивідуальною та сімейною (в колі однієї родини) розвагою.

Ольга Будник, Анкара-Анталія

Залиште коментар