Переформатування районної ланки влади і запобігання корупції обговорили на всеукраїнській нараді керівників ОМС

Переформатування районної ланки влади і запобігання корупції обговорили на всеукраїнській нараді керівників ОМС

11 вересня 2017 року у селищі Затока Одеської області розпочала роботу щорічна Всеукраїнська нарада-семінар для представників органів місцевого самоврядування, що її організовує Українська асоціація районних та обласних рад.

Від Черкащини в її роботі беруть участь голова обласної ради Олександр Вельбівець, голови Тальнівської районної ради – Валентина Любомська, Уманської районної ради – Оксана Супрунець та заступник голови Черкаської районної ради Сергій Степанюк. Про це повідомляє прес-служба Черкаської обласної ради.

Впродовж 5-ти днів з учасниками наради зустрічатимуться високопосадовці центральних органів державної влади, зокрема, перший заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ В’ячеслав Негода, заступник Міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк, президент Національної академії державного управління при Президентові України, провідні експерти в галузі місцевого самоврядування та представники міжнародних програм.

Головні теми дискусій у ході наради стосуються роботи субрегіонального та регіонального рівнів місцевих представництв в умовах здійснення секторальних реформ в Україні. Серед них, переформатування районної ланки, державний нагляд, етапи і реалізація реформи децентралізації влади, галузі освіти і медицини, реалізації повноважень та інші актуальні питання місцевого самоврядування.

Особливо цікавою була дискусія з окремих аспектів запобігання корупції, врегулювання конфлікту інтересів, що виникає під час розгляду, підготовки та прийняття відповідних рішень органами місцевого самоврядування. Модератором дискусійної панелі виступив Олександр Вельбівець.

Як з’ясувалось в процесі обговорення, з цими питаннями стикалися усі присутні на семінарі, а сама проблема не завжди зрозуміла з точки зору її врегулювання в площині закону. Спікери розкрили суть поняття доброчесності посадової особи, ризики та відповідальність за порушення Закону України «Про запобігання корупції». Представники місцевого самоврядування поділились власним досвідом, запропонували практичні шляхи вдосконалення норм чинного антикорупційного законодавства, які б унеможливили формальний підхід до виявлення «корупціонерів» в органах місцевого самоврядування.

Особливістю цьогорічного заходу є ярмарка міжнародних проектів. Так, партнери Асоціації, окрім залучення експертів до роботи заходу, надали велику кількість актуальної літератури. До такої ініціативи приєдналися: Швейцарсько-український проект «Підтримка децентралізації України» DESPRO, Програма «U-LEAD з Європою», Програма Ради Європи «Децентралізація і територіальна консолідація в Україні», Шведсько-український проект «Підтримка децентралізації в Україні».

За результатами наради-семінару буде узагальнено та розроблено підсумковий позиційний документ стосовно подальшого розвитку місцевого самоврядування районного та обласного рівнів.

Залиште коментар