У Черкасах говорять про журналістську безпеку

У Черкасах говорять про журналістську безпеку

В Україні є безліч фактів порушення прав журналістів, а от покарання за такі порушення негідники не несуть. На цьому наголошують на семінарі з правової та цифрової безпеки журналістів, який триває сьогодні в Черкасах. Національна спілка журналістів України організувала цей захід у співпраці з Офісом Представника ОБСЄ з питань свободи медіа (Відень), пише Прочерк.

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко каже. що нині Спілка шукає міжнародних партнерів та формує таку собі коаліцію за права журналістів, саме тому і є співпраця з ОБСЄ.

За словами фахівця, слід тиснути на владу, бо нині є «системна безкарність злочинів проти журналістів».

“У нас дефіцит совісті у тих, хто не хоче захищати журналістів,- каже Сергій Томіленко про розслідування в країні справ щодо порушень прав журналістів”.

За словами Томіленка, на закрити нарадах чи за кордоном представники силових відомств чи влада звітує, що в Україні все гаразд з правами журналістів, але факти свідчать протилежне. Про це говорили і черкаські журналісти, які скаржаться як на дії поліції, яка вчасно не реагує на порушення, так і на прокуратуру, робота якої носить лише декларативний характер.

“Система робить все, щоб затягнути час, – розповідає побитий міліціонерами у лютому на черкаській дамбі під час Євромайдану фотокореспондент газети «Вечірні Черкаси» Ігор Єфімов. – Мені не було часу ходити на всі ці допити, засідання. Але я був не в праві відмовлятися, бо хто ж, якщо не ми зрушить ситуацію з місця? Тим паче в мене була велика підтримка черкаських журналістів, Спілки журналістів. Цю справу треба довести до кінця. Я зідзвонювався з адвокатом, який взявся за справу. Зараз справа переводиться в Верховний Суд. Адвокат каже, що шансів хоч на більш-менш нормальний вирок немає… У тих, хто проводив розслідування, не було бажання це робити. Знайшли лише цапа-відбувайла Паливоду, а щодо інших міліціонерів, які мене били, то питання відкрите…”

Кореспондент телеканалу «Інтер» Станіслав Кухарчук пригадав, як під час роботи над серією сюжетів про адвокатів, які викидали черкаських людей з квартир, він з колегою також отримав погрози.

“Застали в одній квартирі сторонніх громадян, в якій пресували жінку й маленьку дитину. Хлопець спортивної зовнішності сказав не знімати, бо буде бити нас. Ми викликали патруль, і я написав заяву про порушення прав журналіста та фізичні погрози. Ми вимагали, щоб патруль затримав людину, але патруль не зробив цього, не з’ясували, що це за людина. При тому, що ми подали матеріали про конкретні погрози. І в прокуратурі справою не займалися, як слід… Тож чи справді там працюють професіонали своєї справи? Якщо навіть по деяких справах мене викликали помилково як працівника поліції ,а не як журналіста! – зазначив Кухарчук”.

На правовому семінарі журналісти сьогодні дізнаються, як захистити права журналіста у випадку нападу і конфлікту: юридичні, організаційні та психологічні аспекти, мінімізація ризиків тощо.

Залиште коментар