Як уберегти себе від ботулізму?

Як уберегти себе від ботулізму?

Управління Держпродспоживслужби в м. Черкасах повідомляє, що 27 квітня 2017 року в Черкасах зареєстрували випадок захворювання на ботулізм мешканця міста 1960 року народження. Він уживав із пивом ікру в’яленої риби невідомого походження. У цей же день із клінічними ознаками: запаморочення, туман та двоїння в очах, головний біль швидка медична допомога був госпіталізований у Черкаську міську інфекційну лікарню. Там йому встановили діагноз: ботулізм середньої тяжкості. Захворювання на ботулізм підтверджено лабораторно. На сьогоднішній день стан хворого стабілізувався, триває лікування.
У зв’язку з цим випадком управління Держпродспоживслужби в м. Черкасах нагадує про заходи, які вбережуть від захворювання на ботулізм.
Пам’ятка для населення щодо профілактики ботулізму
Ботулізм – гостра токсикоінфекція, викликана паличкою Clostridium botulinum та її токсином. Захворювання реєструється повсюдно, окрім районів вічної мерзлоти. Присутність ботулотоксину в харчових продуктах не змінює їх властивостей (зовнішній вигляд, смак, запах).
Основним шляхом передачі захворювання є харчовий, обумовлений вживанням консервованих у домашніх умовах продуктів харчування.
У питаннях профілактики ботулізму основним принципом є дотримання чистоти сировини. Тому чим чистіше відмито городину перед консервуванням, чим ретельніше промита риба перед засолом, тим менше ймовірність потрапляння до продукту збудника ботулізму.
Рибу перед засолом у домашніх умовах необхідно звільнити від нутрощів, ретельно промити зовнішню й внутрішню поверхні. Гриби складно повністю звільнити від мікрочастинок ґрунту, тому не рекомендується консервувати їх у герметично закритих банках у домашніх умовах. При домашньому консервуванні, особливо овочів, що містять мало природної кислоти, необхідно додавати за рецептурою оцтову, лимонну кислоти, тому що збудник ботулізму не любить кисле середовище. Важливо добре стерилізувати банки й кришки безпосередньо перед закладкою в них продуктів.
При консервуванні в домашніх умовах, особливо м’ясних і рибних продуктів, необхідно проводити тиндалізацію (протягом двох діб прогрівати при температурі 100°С 5 хвилин), після чого простерилізувати консерви при температурі 100°С – не менше 40-60 хвилин з подальшою їх герметичною упаковкою. Найменше здуття кришки – причина для категоричної відмови від уживання в їжу вмісту даної банки. Також необхідно категорично виключити придбання виготовлених у домашніх умовах консервів, в’яленої, копченої, солоної риби й інших продуктів харчування в місцях несанкціонованої торгівлі у приватних осіб.
У випадку появи симптомів захворювання слід негайно звернутися до лікаря.
Із метою попередження харчових отруєнь необхідно дотримуватись наступних рекомендацій:
– не брати в дорогу та на відпочинок продукти, що швидко псуються;
– такі продукти слід зберігати тільки в холодильнику та обов’язково дотримуватись термінів їх вживання;
– ретельно проварювати, тушкувати і просмажувати харчові продукти, особливо консервовані, безпосередньо перед вживанням. Залишки їжі на наступний день перед вживанням обов’язково прокип’ятити чи протушкувати;
– сирі і варені продукти при приготуванні їжі обробляти окремим розроблювальним інвентарем (ножі, дошки);
– захищати харчові продукти і продовольчу сировину від випадкових забруднень, зберігати їх у закритому посуді;
– не купувати продукти харчування на стихійних ринках з рук у приватних осіб.
У випадку виявлення перших ознак харчового отруєння (слабкість, підвищення температури тіла, нудота, біль у животі, блювання, пронос тощо) не займайтесь самолікуванням, а терміново зверніться до найближчої лікувальної установи за допомогою медпрацівників.
Пам’ятайте: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких, а особливо дітей.
Про це з посиланням на міське управління Держпродспоживслужби повідомляє міський інформаційно-аналітичний центр медичної статистики та здоров’я.

Прочитайте ще:

Залиште коментар