На Черкащині може подорожчати складна побутова техніка

На Черкащині може подорожчати складна побутова техніка

З 8 травня електропристрої можна продавати лише з використанням касового апарату. Перелік із понад 300 товарів ухвалив Кабінет міністрів України. Серед них — холодильники, плити, котли, принтери, сканери, ноутбуки й телефони, пише “Економіка сьогодення”.

За продаж техніки без касового апарата штрафуватимуть на 10–15 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. 8 травня дрібні бізнесмени, що працюють за спрощеною системою сплати податків, в обов’язковому порядку повинні будуть видавати касовий чек при продажу складної побутової техніки.

Як зреагували на рішення Кабміну торговці побутової техніки на ринку Черкас поцікавився кореспондент сайту «Економіка сьогодення».

«Та хіба дрібний підприємець це все витримає фінансово?! Ви знаєте, в яку «копієчку» обійдеться установка касового обладнання та його обслуговування?!», – обурюється продавець Максим.

«Я уже допродую товар і наступного місяця закриваюся. У мене немає коштів на касовий апарат, який, до речі, коштує 6000 гривень. Це відповідно підвищиться ціна на товар. А хто його потім купуватиме? У людей немає грошей навіть на продукти», – зауважує Ірина.

Продавець Людмила із розумінням ставиться до такої постанови, бо цей документ зрівняє усіх продавців, оскільки не всі платять податки за свої товари. Все це робиться, щоб вивести ринок з «тіні» і збільшити податкові надходження до бюджету.

Свою думку з цього приводу має голова Черкаської міської профспілки «Солідарність» Ольга Ракова:

«Це рішення торкнулося багато товарів, які навіть не відносяться до тих, що повинні мати гарантії. Люди були не готові до цього. Наприклад, є товар який продається раз у рік, а його потрібно вводити до касового апарату. Чи будуть підніматися ціни? Звичайно. Зараз деякі торговці  затрати беруть на себе, щоб скоріше продати. Деякі з них навіть ціну ставлять нижчу. Багато хто закривається, повертаючи товар постачальникам. І це добре, якщо постачальники ще беруть повернення… Це рішення вдарило по підприємцях, маючи на меті, нібито захистити права споживачів. Хоча, якщо покупець отримає чек із касового апарату, то якість товару не покращиться!», – підсумувала Ольга Ракова.

 Аліна Лисенко

Залиште коментар