Черкащанин розповів про свій досвід роботи за кордоном

Черкащанин розповів про свій досвід роботи за кордоном

Українці дедалі частіше їдуть на заробітки до сусідньої Польщі. Про свій досвід роботи за кордоном  розповів  23-річний Богдан Заболотний із міста Умань. Про це повідомляє видання “Вечірня Умань”.

— За освітою я — історик, але роботи за спеціальністю не знайшов. Тоді влаштувався працювати помічником на кухні, але роботою був незадоволений, адже отримував багато штрафів та і заробітна платня  не перевищувала п’яти тисяч гривень – розповідає Богдан.

Потім хлопець вирішив продовжити кухарську справу у сусідній Польщі

— Поїхати на заробітки мені було складно, бо не маю диплома про кулінарну освіту. Мови також не знаю, тому записався на курси. Оформлення паспорта та робочої візи зайняло півроку, — каже заробітчанин.

Тепер хлопець працює в туристичному комплексі в одному з міст Польщі.  Там така ж система, як на турецьких і єгипетських курортах: кухарі готують страви для шведського столу п’ять разів на день, а за годину платять 105 гривень. Робочий день українця починається о п’ятій ранку, закінчується о 20:00.

— Харчуємося за рахунок роботодавця, а також можна працювати неповний день. Це одразу проговорюють під час працевлаштування, адже тоді є можливість комбінувати графік.  Найбільша потреба у працівниках із 10:00 до 16:00, у цей час готуємо обід і два перекуси. Бувають випадки, коли можуть викликати серед ночі. Наприклад, в готелі існує послуга — “обслуговування номерів”. Якщо якийсь гість хоче перекусити серед ночі, готуємо все, що забажає. Таку послугу оплачують окремо. Вночі кухарям рахують подвійну зарплату, — розповідає Богдан.

Заробітчани живуть безкоштовно в дерев’яних будинках на пляжі, в кожній кімнаті мешкає четверо осіб. Там старі меблі, деякі доводиться ремонтувати.

— Всю зарплату міняю на долари, а зароблене ні на що не витрачаю. Нам видають робочий одяг, прати можна також за рахунок роботодавця. Кожні три дні здаємо комплект форми у хімчистку й отримуємо вже попрасований. Раз на місяць форму міняють на нову, але не терплять навмисного псування, — додав хлопець.

Також у Польщі теж є покарання за зіпсовані продукти. Наприклад, якщо кухар готує страву, а в результаті, через недотримання інструкції вона не вийшла, то працівник змушений платити за цю їжу із власної кишені.

Прочитайте ще:

Залиште коментар