На Черкащині відкрили завод з виробництва борошна

На Черкащині відкрили завод з виробництва борошна

Днями в с. Криві Коліна на Тальнівщині урочисто відкрили завод із переробки зернових культур ТОВ «МОВЕР МІЛ». Виробничі потужності підприємства сягають 350 т борошна на добу. Тут виробляють манку та висівки, а також борошно трьох сортів, що реалізують під торговою маркою «Перший млин». Про це повідомляє прес-служба Черкаської ОДА.

Зауважимо, на будівництво та оснащення заводу спрямували близько 100 млн грн. Нині тут працює 40 осіб, але в подальшому планують збільшити до 100. Засновник заводу Володимир Мовчан зазначає, що виробництво поки що функціонує не на повну потужність, однак наразі тут працюють над його розширенням.

– Свого часу я зрозумів, що важливо займатися саме переробкою сировини,– розповідає Володимир Петрович. – Зараз ми активно вивчаємо ринки збуту висівок, борошна, манки, напрацьовуємо партнерські стосунки. Реалізуємо ж продукцію, здебільшого, по Україні, водночас маємо вже перші контракти з європейськими партнерами.

За словами голови Черкаської ОДА Олександра Вельбівця, який приїздив на захід, створення такого потужного виробництва – успішний приклад розвитку внутрішніх інвестицій.

Зауважимо, для працівників заводу на сьогодні придбали 21 житловий будинок, а підвозять людей до виробництва двома автобусами.
Приємно вражений від побаченого на підприємстві й заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Віктор Шеремета, який прибув до нашої області в межах робочого візиту. Він зауважив, що сьогодні це підприємство – одне з найбільших потенційних експортерів борошна в державі. За його словами, цінно те, що сучасне обладнання, як от на «МОВЕР МІЛ», дає змогу виготовляти продукцію з меншими затратами й при цьому має всі перспективи бути конкурентним на світовому ринку.

Детально про етапи переробки та виготовлення кінцевого продукту поінформував гостей директор заводу Олег Притула. Каже: перша перевага заводу – це сучасне обладнання:

– Тут усе автоматизовано. Важливо, що, порівняно з іншими заводами, ще старого зразка, ми майже вдвічі менше використовуємо електроенергію на 1 т переробки пшениці. Інша перевага – людський ресурс, адже певний час виробництво може функціонувати при мінімальній кількості залучених фахівців. А ще важливий показник – вихід готової продукції, бо сьогодні, маючи якісну сировину, маємо змогу одержувати до 80 % борошна першого ґатунку.

Крім того, цього дня гості мали змогу переконатися, що місцевий підприємець інвестує і в соціальні проекти. Зокрема, у капітальний ремонт місцевого ФАПу, місцевої школи та будинку культури, ремонт під’їзних доріг до села, побудову церкви в Тальному та в селі Криві Коліна та ін.

Тут відбулося і пленарне засідання, під час якого присутні обговорили нагальні питання розвитку агропромислової галузі.

Залиште коментар