Поївши копченої риби, черкащанин захворів на ботулізм

Поївши копченої риби, черкащанин захворів на ботулізм

В області зареєстровано випадок захворювання на ботулізм у мешканця с.Іркліїв, Чорнобаївського району внаслідок вживання копченої річкової риби (товстолоб) домашнього приготування.

Про це інформують у ДУ «Черкаський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України».

Через декілька днів після вживання товстолоба у хворого з’явились перші симптоми захворювання: двоїння в очах, запаморочення, слабкість, сухість у роті, порушення ковтання тощо.

Потерпілий 05.09.2019 звернувся до Чорнобаївської центральної районної лікарні та був госпіталізований у неврологічне відділення у стані середньої важкості.

Наступного дня хворому було введено протиботулінічний полівалентний анатоксин та у цей же день переведено у реанімаційне відділення.

Кров на ботулотоксин відібрано перед введенням анатоксину та доставлено до бактеріологічної лабораторії ДУ «Черкаський ОЛЦ МОЗ України», результат негативний.

Звертаємо увагу про необхідність дотримання головних вимог технології приготування консервованих харчових продуктів, зокрема м’ясних консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса щодо термічної обробки домашніх консервів перед вживанням та своєчасно звертатися за медичною допомогою в разі появи перших симптомів захворювання.

Наполегливо не рекомендуємо купувати в’ялену, копчену, солону рибу, домашні консерви в місцях несанкціонованої торгівлі!

1 коментар до цієї статті

  1. Страшно їсти рибу, тим паче купуючи в якихось “мутних” магазинах

    Відповіcти

Залиште коментар