Посіви озимих культур на Черкащині – в значно гіршому стані, ніж за останні роки

Посіви озимих культур на Черкащині – в значно гіршому стані, ніж за останні роки

Добігає до кінця 2019 рік, який за попередніми розрахунками, буде найбільш теплим та найбільш посушливим за повоєнний період спостережень. Про це інформує директор обласного гідрометеоцентру Віталій Постригань.

Така погода в метеорологів зветься аномальною, в агрономів – «нервовою», адже періодично виникали занепокоєння за формування врожаю. Досить згадати температурні «гойдалки», червневу спеку та найбільш тривалу засуху за останні 50 років.
Все ж сільгоспвиробники гідно витримали випробування погодою і зібрали пристойні врожаї. Так, цьогоріч Черкащина зайняла перше місце в Україні з урожайності  зернових та зернобобових культур. Проте, якщо засуха залишила лише слід в кінцевих результатах врожаю цього року, в осінній період, практично висушивши грунт, створила найбільш жорсткі умови в державі для сівби озимини та стані посівів перед входом в зиму під врожай майбутнього року.

За спостереженнями агрометеорологів області, на більшості площ озимина слабкорозвинена і знаходиться у фазах сходи – 3-й листок та ще й зріджена, плямиста і вразлива до несприятливих умов зимівлі в разі їх виникнення.

Занепокоєння не виникає лише на частині площ південно-східних районів області, де завдяки доброму зволоженню грунту з початку жовтня та поверненню тепла, озимина розкущилася. На жаль, таких площ не більше 20%. Тобто посіви озимих культур в області перебувають в значно гіршому стані, ніж за останні роки. І їх доля в значній мірі залежить від майбутньої погоди.

За прогнозом, в найближчі 7 днів погода буде характерна для «сучасної» зими – з тривалими відлигами, які тільки порушуватимуть стан зимового спокою. Під впливом Атлантичного циклону, денні температури підвищаться до 1..6° тепла, а нічні від 2° морозу до 3° тепла. Середньодобові температури коливатимуться в межах 0..2° тепла. З середини наступного тижня можливі невеликі опади у вигляді дощу та мокрого снігу.

Залиште коментар