Спалах африканської чуми свиней зафіксували на Смілянщині

Спалах африканської чуми свиней зафіксували на Смілянщині

6 квітня в індивідуальному господарстві жителя села Ташлик зафіксовано спалах африканської чуми свиней (АЧС). Експертиза проб біоматеріалу обстежена  в Черкаській регіональній лабораторії Держпродспоживслужби. Про це інформує офіційний сайт Смілянської РДА.

Терміново проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії. Прийнято рішення про оголошення неблагополучною частину с. Ташлик. Затверджено план заходів локалізації та ліквідації АЧС відповідно до інструкції. Визначено межі епізоотичного вогнища, зони захисту і нагляду. Проведено комісію ТЕБ та НС про визнання даної ситуації надзвичайною  об’єктового рівня, відповідно до класифікатора.
7 квітня голова керівництво районної державної адміністрації,  начальник Смілянського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області Сергій Власенко, начальник РВ УДСНС у Черкаській області Юрій Заєць та в.о. начальника Смілянського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби Микола Щербаков виїхали на місце події. Наразі в осередку захворювання проводяться заходи з локалізації та недопущення розповсюдження збудника АЧС. Введено ветеринарно-поліцейський пост.

Смілянське районное управління Головного управління Держпродспоживслужби вкотре наголошує, що в умовах напруженої епізоотичної ситуації щодо африканської чуми свиней, здоров’я та благополуччя тварин повністю залежить від громадської свідомості та дій осіб, які утримують цих тварин. У зв’язку з цим безумовно, необхідно дотримуватись наступних правил:

– не годувати свиней харчовими відходами, що містять свинину чи продукти забою без термічної обробки;

– утримувати свиней виключно у закритих приміщеннях, не допускаючи їх вигулу та контакту з іншими тваринами;

– не купуватитварин у невстановлених для цьогомісцях та без супровідних ветеринарних документів;

– обслуговувати тварин лише у змінному спецодязі, використовуючи окремі засоби догляду та інвентар;

– не дозволяти відвідування господарства та тваринницьких приміщень стороннім особам;

– забезпечувати закритий режим роботи господарства;

– не забивати хворих свиней та не переробляти їх туші.

Залиште коментар