Вартість новорічного столу зросла на 20%

Вартість новорічного столу зросла на 20%

Скоро всі українці відзначатимуть одне з найулюбленіших свят ‒ Новий рік. До нього й готуються по-особливому: прикрашають домівку, ставлять ялинку, купують подарунки рідним і друзям, а головне – складають новорічне меню. На столі традиційно мають бути салат «Олів’є», шампанське й мандарини, пише “Нова Доба“.

Крім того, господині готують свої фірмові страви, щоб здивувати та порадувати найближчих. Сім’я Віри Миколаївни традиційно Новий рік зустрічає вдома.

– Мої батьки, ми з чоловіком та двоє наших дітей – от і вся дружна компанія, ‒ посміхається пані Віра. ‒ Завжди на такі свята збираємось разом, тож на стіл і подарунки не скупимося. «Олів’є», «Шуба», обов’язково бутерброди з червоною ікрою, свіжі овочі, смачна буженина мають бути на столі. На десерт ‒ торт, цукерки, фрукти. А під ялинкою всіх чекатимуть подарунки.

Цього року на сам стіл Віра Миколаївна планує витратити мінімум 1 500 грн, така ж сума піде на подарунки.

У середньому по Україні вартість новорічного столу 2019 року для української сім’ї з 4 осіб зросте порівняно з минулорічною майже на 20 % і становитиме близько 1 535 гривень. Про це поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов. Для оцінки науковці взяли новорічне меню з традиційних для столу середньостатистичної родини страв: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, 3 кг салату «Олів’є» традиційної рецептури обійдеться у 129,76 гривні. Це на 25 % більше, ніж при святкуванні Нового 2018 року. Найдорожчими інгредієнтами страви є ковбаса – 53,08 гривні за
0,5 кг, півкіло зеленого горошку – 27 гривень, 6 яєць – 15,10 та 180 г майонезу – 9,50 гривні. Ще 25,08 гривні треба викласти за цибулю, моркву, картоплю та солоні огірки. Трохи дешевше – 118,32 гривні – коштуватиме 1,5 кілограма салату «Оселедець під шубою» (або «Шуба»). Левову частку його вартості складе філе оселедця – 100 гривень за 0,5 кг. Майонез обійдеться у 9,50, морква – 2,38 за одну, буряк – за 2,35 гривні, цибуля – 2,15 і картопля – за 1,94 гривні. Суттєво зростуть витрати на м’ясні продукти, зазначив Микола Пугачов. Півкіло нарізки з сирокопченої ковбаси «Салямі» коштуватиме в середньому 80 гривень, стільки ж підчеревини копченої – 75, а биток зі свинини свіжий – 78,50. За 1 кг філе курячого свіжого доведеться заплатити в середньому 111 гривень. Загалом вартість 2,5 кг м’ясних продуктів на новорічному столі становитиме 344,50 гривні.

Традиційний для українського столу оселедець (0,5 кг філе) обійдеться у 100 грн, твердий сир (300 г) – 54 грн і пачка масла вершкового (200 г) – 32,25 грн.

Вартість овочів на новорічному столі складе
159,48 гривні в середньому. Картопля (2 кг) коштуватиме 13,84 гривні, гриби (1 кг) – 47,90, перець солодкий (0,5 кг) – 51 гривню, півкіло свіжих огірків –
16,77 гривні, а кілограм свіжих помідорів – 29,97 гривні. Фрукти на святковому столі обійдуться у 78 гривень. За 2 кіло мандаринів заплатимо 50 гривень, 1 кілограм бананів обійдеться в середньому у 22 гривні,
200 грамів лимону – 6 гривень. Батон білого хліба
(1 кг) коштуватиме 19,89 гривні, а шоколадні цукерки – 170 гривень за 1 кг.

Напої теж подорожчали порівняно з минулим роком. Пляшка шампанського (0,75 л) обійдеться у
98 гривень. У півтора рази більше – 155 гривень – доведеться заплатити за півлітрову пляшку коньяку.

Безалкогольні напої коштуватимуть 76,10 гривень. За 2 л соку доведеться заплатити 38,30, за мінеральну воду (1,5 л) – 11,30, за солодку воду (2 л) – 26,50 гривні.

Сім’ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити близько 470 гривень. Баночка червоної ікри (120 г) обійдеться у 250, а 200 г червоної риби – у 220 гривень. Отож вартість новорічного столу з делікатесами підвищиться до 2005,30 гривні.

Олеся Зінченко

Залиште коментар