Як уберегтися від харчових отруєнь, проінформували черкащан

Як уберегтися від харчових отруєнь, проінформували черкащан

В Україні за оперативними даними Держпродспоживслужби впродовж останніх 3-ох років зареєстровано 468 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь, внаслідок яких постраждало 6956 осіб, в т.ч. 3860 дітей. З них 130 спалахів були пов’язані із закладами громадського харчування та продовольчої торгівлі, внаслідок яких постраждало 2356 осіб, з них 460 дітей.

Про це повідомляють у ГУ Держпродспоживслужби у Черкаській області.

У нашому регіоні за аналогічний період зареєстровано 19 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь, внаслідок яких постраждала 131 особа, в т.ч. 91 дитина. З них 4 групових захворювання на гострі кишкові інфекції пов’язані з проведенням масових святкувань у закладах громадського харчування Канівського, Лисянського, Маньківського та Чорнобаївського районів, внаслідок яких постраждало 43 особи, в т.ч. 4 дитини. Вже у цьому році цей список поповнив спалах сальмонельозу на Жашківщині, внаслідок якого постраждало 14 осіб, в т.ч. 3 дитини.

Як свідчать результати розслідувань спалахів, основними причинами їх виникнення стали грубі порушення суб’єктами господарювання вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів, санітарного законодавства. Зокрема: відсутність необхідного набору виробничих приміщень, достатньої кількості холодильного та технологічного обладнання, порушення технології приготування та умов зберігання готових страв, правил особистої гігієни, миття столового та кухонного посуду, незадовільний санітарно-технічний та санітарно-гігієнічний стан виробничих та побутових приміщень, порушення термінів проходження профілактичних медичних оглядів персоналом, низький рівень гігієнічних знань та ін.

Фахівці Держпродспоживслужби дають поради, як попередити виникнення гострих кишкових інфекцій, харчових отруєнь під час проведення святкувань влітку у закладах громадського харчування:

– організовуйте святкування лише в офіційних закладах громадського харчування, які внесені у Державний реєстр потужностей операторів ринку;
– не замовляйте епідемічно небезпечні страви (салати з майонезом, паштети, страви з рубленого м’яса та риби, заливні страви, торти, тістечка з кремом та ін.);
– не беріть у заклад страви домашнього виготовлення;
– не замовляйте надмірну кількість страв, адже термін зберігання готових страв складає не більше двох годин з моменту їх приготування;
– не використовуйте для вживання та приготування страв харчові продукти, придбані на стихійних ринках, інших місцях несанкціонованої торгівлі;
– не допускайте вживання алкогольних напоїв невідомого походження або сумнівної якості, газованих напоїв, а також страв, що залишились після святкових заходів;
– до приготування страв потрібно залучати персонал, що має відповідну фахову підготовку, необхідний рівень гігієнічних знань, особисті медичні книжки, з відмітками щодо проходження профілактичних медичних оглядів у встановлені терміни;
– дотримуйтесь правил особистої гігієни, ознайомте з ними дітей та ретельно стежте за тим, щоб вони їх виконували.

Залиште коментар