Жертви грибів: вже шестеро черкащан отруїлися дикорослими з початку року

Жертви грибів: вже шестеро черкащан отруїлися дикорослими з початку року

5 дорослих та 1 дитина отруїлися дикорослими грибами на Черкащині з початку поточного року. Дарма, що грибний сезон ще не розпочався, випадки отруєння в області цьогоріч реєструються ще з лютого. Постраждалі – жителі Умані, Городищенського та Звенигородського районів. Майже усі вони вживали заморожені або консервовані гриби, зібрані у лісі в літньо-осінній період минулого року.

Про це повідомляють у ГУ Держпродспоживслужби в Черкаській області.

Загалом у 2018 році в Черкаській області було зареєстровано 39 випадків отруєнь дикорослими грибами, внаслідок яких постраждало 62 особи, в т.ч. 8 дітей, дві особи померли. Отруєння реєструвались у містах Черкаси, Сміла, Умань, Городищенському, Звенигородському, Уманському, Черкаському та Шполянському районах. До речі, в Умані та Уманському районі отруєння пов’язані з вживанням дикорослих грибів, придбаних на стихійних ринках.

Спеціалісти управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства зазначають: в Україні дикорослі гриби є традиційним компонентом харчового раціону населення. Але з їх вживанням потрібно бути дуже обережним. І закликають черкащан:
– у жодному разі не купувати гриби на стихійних ринках, у місцях невстановленої торгівлі;
– виключити гриби з харчування дітей, вагітних та людей літнього віку;
– збирати тільки ті гриби, щодо яких немає сумнівів, що вони їстівні;
– готувати гриби упродовж першої доби після збирання;
– зберігати приготовлені гриби не більше 2-ох годин;
– дотримуватись правил кулінарної обробки.

Зверніть увагу: у разі виникнення перших ознак отруєння грибами необхідно негайно звернутися до лікаря або викликати «Швидку медичну допомогу».

Залиште коментар