Черкащани святкують перший Спас

Черкащани святкують перший Спас

Сьогодні черкащани масово йдуть до церкви, оскільки 14 серпня православні відзначають одне з найбільших літніх релігійних свят – перший Спас, пам’ять мучеників Маккавіїв, або ж, по-народному, Маковій.

Одразу кидається в очі, що за три роки військових дій на Сході черкащани стали охочіше вирушати до храмів Київського патріархату, а церкви Московського патріархату відвідують тільки найвірніші прихожани.

Друге спостереження: територія біля церков (байдуже, до якої конфесії вони відносяться), автоматично перетворюється на місце стихійної торгівлі. Кожен сам має право вирішувати, звісно, чи варто віддавати свої кревно зароблені 10-15-20 гривень за букетик з сумнівного бур’янцю, який видають за Маковійський оберіг. Але є інший бік цієї торгівлі: хто буде прибирати непродані букетики-обереги? Хто контролює якість пиріжків-маківників, які продаються тут же на вулиці? До речі, серед іншого «святкового» товару були помічені навіть курячі яйця і алича.

Нагадаємо, що Маковія — це народна назва православного свята Винесення чесних древ Животворчого Хреста Господнього, або Свято Всемилостивого Спасу та Пресвятої Богородиці. Розповідають, що цього дня в давнину, саме в розпал страшної епідемії, жителі Константинополя з храму Святої Софії винесли частинку хреста, на якому був розп’ятий Ісус Христос, і освятили водойми і колодязі. І сталося диво – хвороба, яка скосила тисячі життів, відступила.

Саме в серпні князь Володимир хрестив Київську Русь. Ось чому Перший Спас в народі часто називають Спасом на воді, Мокрим Спасом і вважають воду святою.

Цього дня треба купатися, щоб змити гріхи і врятуватися від хвороб. А ось купатися після 14 серпня було заборонено – можна було захворіти і навіть потонути. Захворіти можна й тому, що ночі після Першого Спасу стають прохолодними, і відтак – і вода.

14 серпня в церквах і православних храмах освячують і мед, звідси ще одна назва свята – Медовий Спас.

Християни цього дня під час служінь в храмах згадують про мученицьку смерть за віру семи братів Маккавеїв. Але саме до свята врожаю Маккавеї відношення не мають.

У цей день починається Успенський піст, — “спасівка”, який триває два тижні.

У народі кажуть, що Перший Спас — це проводи літа. Цього дня починають відлітати ластівки.

 

Залиште коментар