Поїзд-кухня відправився у свій перший рейс з Києва через Харків до Ізюма у День подяки. Соціальний проєкт реалізовано разом з Фондом Говарда Баффета.
Поїзд-кухня може виробляти близько 10 000 порцій їжі на день в автономному режимі. У день запуску, крім усього іншого, у поїзді приготують традиційні святкові страви Дня подяки – запечену індичку та гарбузовий пиріг.
«У цей символічний день я дякую нашим американським партнерам за те, що вони продовжують невпинно підтримувати Україну в усіх сферах: від військової допомоги і відбудови та таких проєктів як Food Train. Завдяки цьому величезному внеску ми щодня стаємо ближчі до перемоги.
Разом з Фондом Говарда Баффета сьогодні ми відправляємо цей унікальний потяг. Їжа приготована в ньому буде передана на знак подяки тим, хто щодня у прифронтових регіонах допомагає нашим захисникам: працівникам ДСНС, поліцейським, медикам, залізничникам, волонтерам. Укрзалізниця рухає Україну попри все, і тепер вона зможе ще більше допомогти тим, хто цього потребує», – зазначив Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков.
- генераторний вагон (~400 кВт+власна заправна станція для автономної роботи);
- вагон-холодильник з морозильною камерою для зберігання продуктів;
- вагон з холодною кухнею для попередньої обробки продуктів;
- вагон з гарячою кухнею для приготування фінальних страв;
- вагон для персоналу поїзда з душем і пральною машиною;
- багажний вагон на 27000 літрів води з фільтраційною та насосною станціями.
«Так фантастично бачити інновації, які допомагають українцям. Працівники Укрзалізниці – це неймовірні патріоти, які ведуть свою країну через війну, допомагають усіма способами, які тільки можна собі уявити. Планую в грудні зробити заїзд на Food Train та запропонувати їжу всім українцям уздовж лінії фронту. Перемога буде, і Укрзалізниця зробить значний внесок», — зазначив Говард Баффет.
Food Train може автономно працювати 5-7 днів, а обладнання поїзда дозволяє готувати повноцінні страви: супи, каші, салати, мʼясо тощо. Спеціальні термобокси, встановлені всередині поїзда, дозволяють легко транспортувати вже готові порційні контейнери з їжею від поїзда-кухні до кінцевого споживача.
«Символічно, що Food Train вирушив у перший рейс у День подяки. Сьогодні ми хочемо подякувати нашим військовим та тим, хто кожного дня рятує цивільне населення у прифронтовій Харківщині. Це медики, поліцейські, працівники ДСНС, саме до них поїде наш поїзд та повезе святкові страви. Також хочу привітати американський народ із Днем подяки, який сьогодні наповнений ще й додатковим змістом. Ми вдячні вам і всьому демократичному світу за підтримку», — зазначив голова правління АТ «Укрзалізниця» Євген Лященко.