20 видів крафтових сирів виготовляють переселенці на Черкащині

20 видів крафтових сирів виготовляють переселенці на Черкащині

У селі Первомайське Черкаського району у сироварні «Пані Коза» виготовляють елітні крафтові сири в екологічних умовах. Про це повідомила прес-служба Черкаської ОДА.

Сироварня працює на базі сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Обиштинові зорі».

Буратта, халумі, моцарелла, рікотта, шевр, кротен. У цілому близько двох десятків видів крафтових сирів виготовляють у цій сиромайстерні за принципами натурального сироваріння. Започаткували тутешню справу рік тому подружжя Ігоря та Вікторії Бойправ. Вони переселенці з Криму.

«В межах обласної Програми підтримки розвитку кооперативів до 2020 р. СОК «Обиштинові зорі» одержали з обласного бюджету 299,6 тис. грн. Із районного виділили 30 тис. грн, також 98,4 тис. грн внесли самі члени кооперативу. Відтак на майже 450 тис. грн фермерам вдалося придбати необхідне для сироварні обладнання»,— йдеться у повідомленні.

За словами Вікторії Бойправ, в тиждень вони переробляють до 1-1,2 т коров’ячого молока та 200 л козячого. Утримують більше ста кіз різних порід.

Вона також додала, що 70% усього виробництва припадає на моцареллу, пише shotam.info.

Залиште коментар