Черкаський історик виготовляє моделі військової техніки з картону та хліба

Черкаський історик виготовляє моделі військової техніки з картону та хліба

Черкащанин Олександр Карабін за фахом історик, викладає в Черкаському гуманітарно-правовому ліцеї. Захоплюватися моделюванням почав у дитинстві. Розповідає, що перші моделі виготовляв з дерева, тоді вони були досить примітивними. Олександр відточував свої навички, і згодом моделі танків і бронетранспортерів стали дуже реалістичними і з високим рівнем деталізації.

Про нього розповідає сайт in.ck.ua.

“Свої моделі я виготовляю здебільшого з картону. Деякі дрібні деталі, зокрема і фігурки солдатів, ліплю з хліба. Потім все це розфарбовую акриловою фарбою. Моделі різні за розмірами, змістом, а також за періодом виготовлення. Найбільше часу в мене пішло на створення діарами, що зображує боротьбу чеченських воїнів та українських добровольців УНСО з російським окупантом на Північному Кавказі в 1995 році. На неї я витратив понад півроку. Багато моделей подарував друзям, зараз залишилася лише третина робіт.

Олександр створював танки Т-34, Т-35, СМК, ІС-2, ІС-3, КВ-2, Т-54, Т-72, Т-80 УД, самохідну установку Jagdtiger, ядерну установку 2К4 “Філін”. Виготовляв також бронетранспортери БМП1, БМП-2, БТР-80, БРДМ, БТР-152, автомобілі КрАЗ, УАЗ та інший броньований транспорт.

Окрім моделей техніки, черкащанин створив багато діарам різних військових конфліктів ХХ століття. Також майстер виготовив залізничний пасажирський вагон із внутрішньою деталізацією інтер’єру. Останнім часом почав захоплюватися виготовленням картонних моделей стрілецької зброї.

Найскладнішою роботою Олександр вважає БТР-152, у якому втілена найбільша деталізація – починаючи з двигуна і завершуючи ресорами, панеллю водія та ящиком для інструментів.

У Черкасах вже неодноразово проходили невеличкі виставки моделей Олександра Карабіна. Він навіть вів гурток з картонного моделювання військової техніки. Зараз частина моделей експонується на стендах ліцею, де Олександр працює. У такий спосіб черкащанин хоче популяризувати моделювання серед молоді.

Антон Сейкаускас

Залиште коментар