Профільна заступниця міського голови Анастасія Чубіна розповіла, яким буде 2023\2024 навчальний рік

Профільна заступниця міського голови Анастасія Чубіна розповіла, яким буде 2023\2024 навчальний рік

Відповіді на питання читайте нижче.

Як навчатимуться діти з 1 вересня?

Нещодавно відбулися консультації з директорами закладів загальної середньої освіти, де в індивідуальному порядку з кожним керівником обговорювалися важливі питання щодо забезпеченості у закладах освіти укриттів, форми організації освітнього процесу тощо.

У підсумку вирішено, що з першого вересня не залишиться школи з повністю дистанційною формою навчання, окрім НВО №36 з об’єктивних на те причин. Натомість у закладах переважатиме очне навчання, буде запроваджене змішане чи навчання у дві зміни.

Формат змішаного навчання у кожному закладі освіти різний: тиждень через тиждень, чотири дні очно і один дистанційно тощо.

Чи завершено роботи в укриттях?

У 2022 році було розпочато капітальні ремонти в навчальних закладах міста. Що стосується закладів загальної середньої освіти, то на ремонти укриттів передбачено у міському бюджеті більше 50 млн грн. Загальна кількість відремонтованих укриттів лише у школах міста – 22.

Станом на сьогодні низку укриттів у школах відремонтовано повністю, ще деякі – на завершальному етапі. Якщо для учасників освітнього процесу не вистачає місць в укриттях, їх орендуватимуть у підприємствах, організаціях та установах, що знаходяться поруч на безпечній відстані.

Скільки дітей за кордоном і як вони навчатимуться?

Наразі близько 2500 учнів міських закладів загальної середньої освіти перебувають за кордоном.

У цьому навчальному році Кабінет міністрів України запровадив нову дистанційну форму навчання українських школярів під час якої буде вивчатися український компонент шкільної програми (6-8 годин на тиждень). Решту предметів учні опановують в школах країн, де вони перебувають. Ця частина предметів їм буде зарахована автоматично.

Учням, які перебувають за кордоном та навчаються одночасно в школі за місцем перебування та українській школі, також пропонується навчання екстерном та за сімейною (домашньою) формою освіти.

Яка ситуація з підручниками для 5-6 класів?

На сьогодні 5 класи на 100 % забезпечені підручниками з математики та 75 % з природничих дисциплін. Протягом місяця очікуються усі підручники з української мови.

Для 6 класу – 67% з української літератури, 14 % з зарубіжної літератури, 3% з технологій та 2% з історії України і Всесвітньої історії. Також протягом місяця очікуємо доставку підручників: із математики, української мови, української літератури, німецької, англійської мови, довкілля, технологій, зарубіжної літератури, французької мови.

У звʼязку з тим, що окремих підручників немає, учням буде запропоновано використовувати електронні версії підручників (для 1-11 класів), які розміщені на сайті Інституту модернізації змісту освіти у розділі «Електронні версії підручників».

Чи буде свято першого вересня для першокласників?

Кожен міський заклад загальної середньої освіти індивідуально визначає формат проведення свята першого дзвоника, зокрема й для першокласників. Також планується проведення першого уроку на патріотичну тематику на базі шкіл.

Які новинки будуть запроваджені у школах міста?

Із 1 вересня в 7 класах закладів загальної середньої освіти міста буде реалізовано регіональний освітній проєкт «Моя Черкащина», у межах якого вивчатиметься історія нашого міста та регіону в обсязі 1 година на тиждень (за рахунок годин факультативних занять). Для них надруковано навчальні посібники, крім паперового варіанту для учнів буде доступною електронна версія посібника.

Окрім того, уже з вересня Міністерство освіти та науки України запускає пілот проєкту оновленої дисципліни «Захист України». Для його апробації оберуть школи з різних регіонів України. Зокрема, у межах цих оновлень діти вивчатимуть навики домедичної допомоги, орієнтування на місцевості, знання з мінної безпеки, навички керування БПЛА тощо.

“Ми ж з командою Департамент освіти та гуманітарної політики Черкаської міської ради та керівниками закладів освіти міста робимо все, щоб створити комфортні та безпечні умови для наших дітей”, – пише Анастасія Сергіївна.

Залиште коментар