Більшість заробленого черкащани витрачають на їжу, – статистика

Більшість заробленого черкащани витрачають на їжу, – статистика

За даними вибіркового обстеження умов життя домогосподарств, яке на постійній основі проводить головне управління статистики в області, середньомісячні сукупні ресурси одного домогосподарства на Черкащині складали 7448,07 грн, що на 6,8% більше, ніж у ІI кварталі 2017 року. Еквівалентні середньомісячні сукупні ресурси одного члена домогосподарства області становили 3819,52 грн. Про це повідомляє “Черкаський край“.

Свої потреби домогосподарства області задовольняли за рахунок ресурсів, які надходили з різних джерел: оплата праці становила 52,5%, пенсії – 23,0%, допомоги, пільги, субсидії та компенсаційні виплати, надані готівкою та безготівкові – 8,2%, допомога від родичів та інших осіб – 5,7%, вартість спожитої в домогосподарствах продукції, яка була отримана з особистого підсобного господарства та від самозаготівель – 3,5%, доходи від продажу сільськогосподарської продукції – 2,7%, доходи від підприємницької діяльності та самозайнятості – 2,1%.

Оплата компослуг — на другому місці

Середньомісячні грошові витрати домогосподарств області зросли порівняно з IІ кварталом 2017р. на 23,1% і становили у розрахунку на одне домогосподарство 6389,30 грн.

У середньому за місяць еквівалентні грошові витрати одного члена домогосподарства області становили 3276,56 грн, що на 71,13 грн менше, ніж у середньому в країні.

У структурі грошових витрат домогосподарств області 86,5% складали споживчі грошові витрати. Найбільше домогосподарства витрачали на продукти харчування та безалкогольні напої (включаючи харчування поза домом) – 52,0%, на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива – 10,3%, на охорону здоров’я – 4,2%, на одяг і взуття – 4,1%, на алкогольні напої та тютюнові вироби – 3,6%, на транспорт – 3,3%, на зв’язок – 2,6%, на предмети домашнього вжитку, побутову техніку та поточне утримання житла – 2,2%, на відпочинок і культуру – 0,9%, на освіту – 0,6%.

Решту грошових витрат складали неспоживчі грошові витрати. На особисте підсобне господарство – 5,2%, купівлю акцій, сертифікатів, валюти, вклади до банків домогосподарства витрачали 5,0%, на допомогу родичам, іншим особам – 3,2%.

Чи ситий за 67 гривень на добу?

Середньомісячні сукупні витрати на харчування (включаючи харчування поза домом) одного домогосподарства області складали 4010,93 грн.

В структурі витрат на домашнє харчування (98,2%) домогосподарства області витрачали в середньому за місяць на м’ясо і м’ясопродукти 20,1%; на овочі, включаючи картоплю – 16,3%; на хліб і хлібопродукти – 14,8%; на молоко, сир та яйця – 11,9%; на цукор, джем, мед, сироп, шоколад та кондитерські вироби – 7,9%; на олію та жири – 7,7%; на безалкогольні напої – 6,1%; на рибу та рибопродукти – 5,9%; на фрукти – 5,3%; на інші продукти харчування – 2,2%.

Поза домом домогосподарства витрачали на харчування у середньому за місяць 1,8% сукупних витрат.

Еквівалентні сукупні витрати на харчування однієї особи становили в середньому 67,81 грн на добу проти 54,83 грн у ІI кварталі 2017 року.

Скільки чого в продуктовому кошику?

У домогосподарствах Черкащини одна особа споживала в середньому за місяць: хліба і хлібних продуктів – 9,5 кг; м’яса і м’ясопродуктів та сала (в перерахунку на м’ясо) – 4,9 кг; риби та рибопродуктів – 1,9 кг; молока, молокопродуктів, масла (в перерахунку на молоко) – 18,4 кг; яєць – 20 шт.; олії та інших рослинних жирів – 1,5 кг; фруктів, ягід, горіхів, винограду, кавунів, динь – 3,5 кг; овочів, картоплі, грибів – 13,6 кг, у т.ч. картоплі – 5,7 кг; цукру (включаючи цукор, використаний на кондитерські вироби), меду – 3,1 кг.

У IІ кварталі 2018 року порівняно з відповідним періодом 2017 року відбулися зміни в структурі харчування домогосподарств Черкащини.

Збільшилось споживання риби та рибопродуктів на 18,8%, молока, молокопродуктів та масла (в перерахунку на молоко) на 11,5%, фруктів, ягід, горіхів, винограду, кавунів, динь на 9,4%, м’яса, м’ясопродуктів та сала на 6,5%, хліба і хлібних продуктів на 4,4%. Зменшилось споживання сала та жирів тваринних на 14,3%, яєць на 4,8%. Залишилось на рівні ІІ кварталу 2017р. споживання масла, олії та інших рослинних жирів, цукру (включаючи цукор, використаний на кондитерські вироби) та меду.

Залиште коментар