Черкащанка зробила екобізнес на сухофруктах

Черкащанка зробила екобізнес на сухофруктах

Черкащанка Анна Цис знає про сухофрукти, спеції та горіхи все. Які від чого лікують, що до яких страв смакує, що допоможе схуднути, а що дозволить замінити шкідливі продукти. Вона завжди порадить та поділиться рецептом, як краще приготувати кутю, зварити узвар, що з сухофруктів не завадить піднятися тісту на паску і як правильно зробити суміш Амосова. Серед її покупців – звичайні черкаські господині, йоги, вегани, священики, люди які хочуть покращити здоров’я та намагаються вести здоровий спосіб життя.

Про це пише “Діловий регіон”.

Починали з кількох ящичків сухофруктів

— Років вісім тому ми з колишнім чоловіком торгували на ринку свіжими фруктами. Ринок тоді перебудовували, а нас із овочевих рядів, де тепер стоїть «Пасаж», перенесли у «Шапіто» (великий намет біля рибних рядів на Центральному ринку Черкас). Ми подивилися, що там і без нас вистачало підприємців із фруктами, тому вирішили спробувати поміняти товар. Починали з ящичка звичайної кураги, інжиру та родзинок. Тоді я й уявлення не мала що сухофрукти, горіхи, спеції, — це цілий світ і наука, — ділиться підприємиця Анна Циз.

Її ятка на Центральному критому ринку рясніє яскравими ящичками з сухофруктами, горіхами, сушкою, спеціями, диковинними крупами, борошном та дивними для звичайного покупця оліями, пише vechirka.net.

— Тоді я й не уявляла, що то за сухофрукти та з чим їх їдять. Я була дуже далека від цього всього. Але, коли почала їздити на Київ за товаром, спілкуватися з постачальниками, дізнавалася дедалі більше про види сухофруктів, способи їх приготування, властивості. Багато чого довідалася і від покупців. Люди щось вичитали чи десь подорожували, щось спробували — приходять шукають, звичайно, і мені стає цікаво, що ж то воно за продукт, де дістати, яку користь приносить і з чим його їсти, — із захватом ділиться Анна.

Саме покупці і є стимулом для розширення асортименту. Анна розшукує та дістає у постачальників потрібні спеції та продукти, за якими городяни звертаються до підприємиці. Тож кількість видів продукції на ятці Анни в останні роки збільшується ледь не в геометричній прогресії.

Анна розповідає: спочатку закуповувала крам у підприємців з Таджикистану. На той момент вони теж були початківцями, тож допомагали один одному, товар могли давати навіть без грошей, просто на довірі під реалізацію. Їх бізнес розвивався паралельно. У сонячному Таджикистані постачальники Анни вже мають свою землю та підприємство з виготовлення сухофруктів, які врешті потрапляють на стіл до черкащан.

Уподобання черкащан

Найбільше сухофруктів городяни купують у піст, аби знайти корисні та поживні продукти, які б могли розширити пісний раціон. Так само збільшується кількість покупців і напередодні Різдва. На Святвечір люди купують багато сушки на узвар та продукти на кутю: пшеницю, мак, сухофрукти, горіхи.

Традиційно з початком холодів черкащанки готують домашні цукерки та суміш або пасту Амосова. Суміш готують з горіхів, сухофруктів подрібнених та залитих медом. Для цукерок купують курагу, родзинки, чорнослив, фінік, журавлину, волоський горіх — усе перемелюють, а отриману суміш формують у цукерочки.

Анна відзначає: в останні роки значно збільшилася кількість городян, які пильно ставляться до свого харчування і намагаються вести здоровий спосіб життя. Люди відмовляються від цукру та кондитерських виробів і намагаються знайти їм корисну заміну. Часто господині приходять і беруть горіхи та сухофрукти для перекусів дітям і собі. Та найпопулярніший товар не залежно від пори року: родзинки, курага, чорнослив та інжир.

Серед покупців Анни чимало й міських ресторанів, барів та кав’ярень. Купують узвари, кунжут, приправи: паприку, куркуму, перці, з сухофруктів — курагу, чорнослив, волоський горіх. Кав’ярні беруть темне какао та какао боби.

 

Залиште коментар