На Черкащині фрукти зрівняються по ціні із м’ясом

На Черкащині фрукти зрівняються по ціні із м’ясом

На черкаських ринках – полуничний сезон, однак ціна ягоди не спадає і коливається від 35 до 50 гривень. Це у півтора разу дорожче, ніж торік. За прогнозами експертів, те ж саме чекає й на інші ягоди і фрукти. Усе через травневі заморозки, які пройшли Черкащиною. Окрім полуниці, від них найбільше постраждали яблука, сливи, абрикоси, черешні, вишні, виноград, грецький горіх. Такого катаклізму не було щонайменше останні 30 років, інформує vikka.ua.

“Погодні наслідки однозначно вплинуть на вартість плодово-ягідних. Ця весна відзначилася не лише заморозками, а й засухою. Зараз те, що витримало заморозки, добиває спека. Цей рік нещасливий для багатьох фермерів, особливо тих, які мають малі господарства”, – розповідає заступник голови Черкаської обласної асоціації фермерів і приватних землевласників Валерій Перепелиця.

За даними галузевої асоціації “Укрсадпром”, загалом в Україні знищено кісточкових близько 80%, зерняткових (яблука, груші) – 40%, при цьому в деяких господарствах Чернівецької, Вінницької, Черкаської та Миколаївської областей майбутній урожай знищено повністю. Горіхоплідні культури найбільше постраждали у західних і центральних областях (втрати в межах 20%).

Фермер-садівник зі Звенигородщини Микола Олійник 30 років займається вирощуванням яблук. Каже: років із такими заморозками в період цвітіння дерев за життя не бачив.

“Ніхто із фермерів не пам’ятає, щоб такі заморозки були по зав’язі. Вони були по квітах, а по зав’язі таке вперше. Навіть мій батько таких років не пригадає. У нас було три хвилі заморозків – по квітучому саду, наприкінці квітування садів і найгірший холод – по зав’язі, – говорить Микола Олійник. – Посипалася черешня – більше 50% врожаю загинуло. Взагалі кісточкові дуже постраждали. Парадокс, але груші у нас вистояли. Думаю, причина в тому, що вони раніше відцвіли і зав’язь зміцніла”.

Чоловік додає: цьогоріч дуже постраждав грецький горіх: листя почорніло і обсипалося майже скрізь.

“У нас не бачили у дворі жодного нормального горіха – все чорне”, – каже він.

Водночас генеральний директор Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко стверджує: незважаючи на те, що зараз сезон полуниці у розпалі, дешевшою вона вже навряд чи стане.

Полуниця, як і будь-яка інша ягода, зараз практично за ціною м’яса. Її ціна у півтора разу вища, ніж зазвичай. Якщо говорити про інші ягоди, наприклад, смородину, то врожай також буде меншим, і ціна аналогічно зросте відсотків на 50, а то й більше. Те ж саме буде з персиками, сливами”, – вважає експерт.

Він додає: незважаючи на втрати фермерів, неврожай їм, можливо, й піде на руку, адже для них це краще, ніж перевиробництво.

“Коли у попередні роки збирали дуже багато яблук, ціна починала падати і багатьом це наносило збитки. Тому зменшення врожаю може стати в нагоді сільгоспвиробникам, адже вартість продукції зросте. А от для кінцевих споживачів, звичайно, це мінус, бо саме їм доведеться переплачувати”, – каже Олексій Дорошенко.

Залиште коментар