Як уникнути дефіциту вітаміну D? Поради фахівців Черкаського ЦКПХ

Як уникнути дефіциту вітаміну D? Поради фахівців Черкаського ЦКПХ

Поради фахівців Черкаського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України».

Вітамін D:

  • забезпечує щільність кісток, розвиток м’язів;
  • допомагає регулювати баланс кальцію, магнію і фосфору;
  • підтримує опірність організму бактеріям та вірусам;
  • бере участь у діяльності нервової системи.

Одними з найкращих джерел вітаміну D є м’ясо жирної риби (оселедець, лосось, тунець, скумбрія) і риб’ячий жир. Він також міститься в яєчних жовтках, печінці, грибах, сирах.

Якщо йдеться про весняно-літній сезон, то регулярного збалансованого харчування і перебування на вулиці 10–15 хв достатньо, щоби здорова людина отримала необхідну кількість вітаміну D.

! ВАЖЛИВО: не призначайте собі дієтичні добавки самостійно.

Його передозування може призвести до накопичення солей кальцію в суглобах, нирках, підвищення рівня кальцію в сироватці крові, сечі та відкладення мінеральних речовин у м’яких тканинах.

Залиште коментар