Ще один випадок захворювання на ботулізм. Чоловіка вдалося врятувати.

Ще один випадок захворювання на ботулізм. Чоловіка вдалося врятувати.

У Черкаській області зафіксували новий випадок захворювання на ботулізм. Цього разу отруївся житель Корсунь-Шевченківського району.Про це повідомили в прес-службі  ДУ “Черкаський обласний лабораторний центр МОЗ України”.

Хворий вживав консервовану домашню ковбасу, залиту смальцем, без термічної обробки. Консерви вочевидь були приготовлені з порушенням елементарних санітарних правил та технологічних процесів, що й послужило причиною захворювання.

Ситуацію ускладнило те, що хворий звернувся за медичною допомогою лише на 3-й день після вживання зараженого продукту. Тому тривалий час його стан залишався важким. Після введення протиботулінічної сироватки самопочуття хворого покращилося, на сьогодні він продовжує лікування в терапевтичному відділенні стаціонару.

Діагноз ботулізм встановлено клінічно та підтверджено лабораторно – в крові хворого виявлено ботулотоксин типу В.

Впродовж 7 місяців поточного року зареєстровано 4 випадки захворювання на ботулізм з 5-ма потерпілими, 3 з яких померли. Захворювання обумовлене вживанням в’яленої річкової риби (плотва, лящ) домашнього приготування (3 потерпілих), домашньої м’ясної тушонки без термічної обробки (1 потерпілий) та рибних консервів, виготовлених у домашніх умовах з порушенням санітарних правил та технології приготування. Це були мешканці м.Черкаси, м.Золотоноша, с.Червона Слобода Черкаського району, с.Нова Дмитрівка Золотоніського району, с. Мельники Чорнобаївського району. Діагноз «ботулізм» підтверджено лабораторно: у крові потерпілих виявлено ботулотоксини типу Е та В.

Черкаський обласний лабораторний центрще раз звертає увагу: аби запобігти захворюванню, слід дотримуватись головних вимог технології приготування консервованих харчових продуктів, в тому числі м’ясних консервів, в’ялених і копчених виробів з риби та м’яса, проводити термічну обробку домашніх консервів перед вживанням та своєчасно звертатися за медичною допомогою.

Прочитайте ще:

Залиште коментар