Тільки половина черкаських нардепів підтримали новий закон про вибори

Тільки половина черкаських нардепів підтримали новий закон про вибори

Народні депутати проголосували у першому читані за проект Виборчого кодексу, який передбачає голосування за відкритими списками. За проект закону №3112-1, авторства Леоніда Ємця та Олександра Черненко, проголосувало 226 нардепів, повідомляє infomist.ck.ua з посиланням на “Українську правду“.

Документом пропонується застосувати виборчу систему, яка дозволяє персоніфікувати голосування (“відкриті” списки кандидатів), з запровадженням регіональних виборчих округів.

– Система  базується на регіональних відкритих списках. Передбачається, що під час виборів Україна поділиться на 27 виборчих регіонів. Лідер не може вплинути на місце в виборчому списку, тільки виборець, – сказав автор законопроекту Черненко.

Також він пояснив, які правила будуть діяти під час голосування на виболрах до обласних та великих міських рад, та в містах і населених пунктах, з кількістю жителів до 90 тисяч чоловік.

– Вибори до обласних рад та міст обласних центрів також передбачають систему відкритих списків, схожу до парламентських. Тобто, територія ділиться на великі округи, партія висуває кандидатів і виборець сам їх рейтингує, – пояснив Черненко.

Також він додав, що за новим документом пропонується обов’язкова навчання кандидатів, які будуть працювати у  виборчих комісіях та їхня сертифікація. Крім того, планується зменшити кількість політичної агітації на телебаченні.

– Головне, що є в нашому документі – відкриті виборчі списки головне, відсутність можливості купування місця в виборчому списку чи місця в парламенті через голосування по закритим спискам. Це те, чого вимагали люди на майдані, що обіцяв президент у своїй перевиборній програмі та що є умовою коаліційної угоди, яку підписали більше 300 депутатів, – додав другий автор закону Ємець.

ІнфоМІСТ” з’ясував, як голосували за законопроект депутати, пов’язані з Черкащиною.

Олег Петренко (округ №194, позафракційний) – за;

Володимир Зубик (округ №195, група “Відродження”) – не голосував;

Геннадій Бобов (округ №196, група “Відродження”) – не голосував;

Владислав Голуб (округ №197, позафракційний) – за;

Сергій Рудик (округ №198, Блок Петра Порошенка) – не голосував;

Валентин Ничипоренко (округ №199, група “Відродження”) – за;

Антон Яценко (округ №200, група “Відродження”) – не голосував;

Юлій Мамчур (списочник, Блок Петра Порошенка) – не голосував;

Ірина Геращенко (списочниця, Блок Петра Порошенка) – за;

Максим Поляков (списочник, Народний фронт) – не голосував;

Віталій Чепинога (списочник, Блок Петра Порошенка) – не голосував;

Олександр Долженков (списочник, Опозиційний блок) – за;

Андрій Журжій (списочник, “Самопоміч”) – не голосував;

Світлана Заліщук (списочник, Блок Петра Порошенка) – за.

Залиште коментар