Поради черкащанам, як вберегтися від кліщів

Поради черкащанам, як вберегтися від кліщів

Черкаські лісівники поділилися інфографікою, як уберегтися від кліщів, інформує кореспондент видання Новини Черкас.

Кліщ – це найдавніша група членистоногих комах. Зазвичай кліщі вживають в пишу рослинні залишки або інших дрібних комах. Але деякі види стали паразитами, пристосувавшись до харчування кров’ю тварин і людини. Такі кліщі і є переносниками збудників хвороб, у тому числі кліщового енцефаліту. Для людини найбільшу небезпеку становлять дорослі особини у весняний та літній періоди. Як же вберегтися від укусу кліща?

Інструкція

1

Перші небезпечні дорослі кліщі з’являються в квітні, коли визирає тепле сонце і з’являються перші проталини. До травня чисельність кліщів стрімко зростає. Потім їх кількість різко знижується. Але поодинокі активні паразити зустрічаються до кінця вересня.

2

На прогулянку лісом одягайте світлу і навіть білий одяг. Кліщі на білому помітити легше, ніж на чорній. Манжети повинні бути на гумці. Футболку надіньте щільну і обов’язково заправте її в брюки, брюки заправте в шкарпетки. Надіньте щільний головний убір або пов’яжіть косинку.

3

Одяг коштує окропити репелентом, отпугивающим кліщів (наприклад, «Претікс», «Діптерол», «Перманон» або «Бибан»). Вони зазвичай продаються в аптеці. Майте на увазі – ці кошти активні тільки 4 години, тому при тривалій прогулянці репелент доведеться наносити повторно. Крім того, у схильних до алергії людей це засіб захисту може викликати реакцію непереносимості.

4

Чи не наближайтеся до кущів. Існує хибна думка, що кліщі нібито стрибають на людину з дерев, особливо з беріз. Звичайно, в березових лісах кліщів багато, але вони не сидять на деревах, а вже тим більше не падають з них. Просто причепі до одягу кровопивця, повзе вгору, а виявляють його найчастіше вже на голові або шиї. Звідси і помилкове відчуття, що кліщ стрибнув зверху. Насправді вони очікують свою здобич, розташувавшись на кінцях довгих травинок, що стирчать вгору гілочок. Як правило, на людину кліщі чіпляються на рівні його колін і стегон. Основне ж місце їх проживання – сонячні кущисті (до 1 м) схили.

5

Під час прогулянки не лінуйтеся оглядати себе і своїх товаришів. Дізнатися ворога досить просто: кліщ схожий на червоного клопа. Коли ви повернулися додому обов’язково огляньте себе вже без одягу. Найчастіші місця присмоктування кліщів – це вуха, шия, пахви, пах і внутрішня сторона стегна.

6

Якщо ви виявили на собі кліща, постарайтеся якомога швидше витягти його. Довгий контакт паразита з вашою кров’ю підвищує ймовірність заразитися якою-небудь хворобою, зокрема кліщовим енцефалітом. Обробіть місце укусу йодом, надіньте маску (на разі, якщо кліщ лопне). Накладіть навколо кліща звичайне кільце (підійде і обручку), наповніть його рослинним маслом. Паразитові буде нічим дихати, він відпаде. Але чекати доведеться не менше 10 хвилин. Якщо масло не подіяло, візьміть міцну нитку, зав’яжіть петлю і накиньте її на черевце, стягніть якнайближче до хобота. Обережно рухайте кінцями мотузки вліво-вправо. Не тягніть, щоб не відірвати черевце, через 2 хвилини кровопивця сам відпаде. Якщо ж головка відірвалася, протріть місце спиртом і видаліть її стерильною голкою або пінцетом, як звичайну занозу. Потім обробіть ранку йодом або іншим антисептиком. Кліща не викидайте, помістіть його в коробок і зверніться до травмпункту.

Корисна порада

Негайно необхідно звернутися до лікаря, якщо після видалення кліща на місці укусу з’явилося почервоніння, збільшилися лімфовузли, різко підскочила температура, з’явився висип. Будь-який з цих ознак вказує на зараження кліщовий хворобою.

Залиште коментар